Imatge

Un plat emblemàtic del XVIII

LL-AVISOS-XVIII

PLATILLO DE LA BATALLA ALMANSA

Batalla d’Almansa el 25 d’abril del 1707 les tropes de Felip V, nét de Lluís XIV de França,  derroten les tropes de l’arxiduc Carles d’Àustria en la Guerra de Successió. El Regne de València per dret de conquesta, perd tots els seus furs.

Aquesta recepta la podeu trobar al llibre Avisos, y instrucciones per lo principiant Cuyner. Manuscrit de la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona (núm. 204, segle XVIII). Editat per Akribos Ediciones al 1988.

PLATILLO DE LA BATALLA ALMANÇA

Pela ab aigua los menuts de l’aviram. Net sia y fora los bechs, y unglas, ulls y barbellas, dona un cop als peus y coll que no.u trenquias, y posa.u á courer ab aigua, sal, y un pedas de cancelada grasa, y alguna ceba grossa cencera, en esser tot ben cuit trau-ho de la, picola-u be, posi menta y julivert picoláts. Luego torna-u a tirar á la olla dels menuts sasonau de nou moscada, y pebre, y fes-o bullir tot junt, luego pren paella, posi una collerada de bon llart, en esser ben calent tiri una poca de farina florejada, que no fassa com pasta si vols unas bumbolles blancas, y de est modo tira-u á la olla dels menuts, tiri vinagre que quedia agrét, y vage á taula.

Esquemàticament la recepta ens diu:

  • Menuts d’aviram nets, pelats (sense bec, ni ungles ni ulls, ni barbella)
  • Coure  amb aigua i sal, un tros de cansalada i alguna ceba grossa
  • Un cop cuit, picar-ho, afegir-hi menta i julivert
  • Tornar  al foc i afegir pebre, nou moscada
  • A  part, en una paella posar llard, afegir una mica de farina, no ha de ser gaire pastós, ha de fer bombolle blanques, afegir-ho a l’olla dels menuts
  • Afegir vinagre i servir

Aquesta recepta és la més antiga que he trobat amb aquest títol, és troba també a La Cuynera catalana, anònim del XIX, es va publicar per primer cop en fascicles, que anaren apareixent entre els anys 1833 i 1835 tingué molt d’èxit, l’any 1851 s’edità com a llibre, fou reeditat al mateix any i el 1890 i des de llavors se’n van fent reedicions.

D’aquesta recepta en  van parlar a  TV3 en el programa El favorit http://www.tv3.cat/elfavorit/receptes/recepta_70.htm  amb l’assessorament de Jaume Fàbrega.

Aviat us passo l’índex del llibre que conté  103 receptes, com a curiositat o remarco els títols com ara:  Una gallina per anar de camí, un plat de bolets i carxofes, 3 receptes porten en el títol flicando.

El llibre el podeu trobar a les biblioteques

  • Biblioteca de Catalunya
  • Universitat de Barcelona Campus de l’Alimentació de Torribera
  • Universitat Rovira i Virgili VINSEUMEG
  • Universitat Rovira i Virgili      Biblioteca del Monestir de Poblet

O trobar-lo en llibreries de vell….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s