Imatge

Altre plat de arròs de altra manera

ARROS-18

Del llibre: Art de la cuina, Llibre de cuina menorquina del segle XVIII de Fra Francesc Roger

Per fer esto plat de arros se fa de esta manera: prendràs una lliura de arròs i el denetjaràs; i luego armarás una olla en el foc ab aigua i sal, i luego prendràs un poc de ápit, un poc de pastenaga i un poc de juevert, ais i panses, i deixa-lo coure de esta manera. I luego que les herbes serán cuites, lo tremparás bé de olí, sal i espícies, safrà i clavells; i luego posaràs lo arròs dins la olla, rentant-lo ab aigua dues vegades; i deixa-lo coure. I luego que lo arrós esclatará, traurás la olla del foc i la taparás. No pos la quantitat de la aigua perquè hei ha diferents castes de arròs i un ha de menester més aigua que lo altre, i així va a coneguda del qui lo fa…

Fins aquí la recepta tal com la cuino ara, esquematicament el faig aixì:

  • Renteu dues vegades l’arròs.
  •  Peleu, renteu i piqueu la pastanaga, l’api i l’all.
  • En una cassola sofregiu amb oli la pastanaga i l’api.
  • Un cop fet afegiu-hi l’all i les panses, el julivert, el clavells (claus d’espècia) i el safra. Saleu.
  • Poseu-hi l’arròs, afegiu l’aigua necessaria, remeneu-ho i coeu-ho fins que l’arròs estigui cuit, a la recepta el fa esclatar, ara no el cuinariem tant fet, retireu del foc i tapeu la cassola.

i la recepta continua amb una tècnica que no he probat, deixar l’arròs amb remull una hora i mitja…quan faci aquest pas ho comento:

… .I deixa-lo estovar per espai de una hora i mitja, si emporta, perqué quant lo arròs està estovat no se ha de veure gens d’aigua, de tal manera que lo arròs dins la olla ha de aparèixer que és una greixera en el forn, perque de esta manera lo arròs és molt apreciat. I serva-lo calent.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s