Fondes

Francesc Curet en el seu llibre Visons barcelonines (analitza Barcelona de 1760-1860)

Hi ha un capítol dedicat a les fondes, moltes d’elles regentades per italians i segons ell continuaven cuinant cuina catalana:

Es curiós de remarcar que, malgrat hegemonia exercida en l’hoteleria barcelonina pel gran contingent d’italians , no aconseguiren d’implantar la cuina pròpia del país, a excepció de pocs plats, ja que, repassant les llistes dels menjars que es servien, comprovem el manteniment de la nostra cuina típica. Foren més endavant els franceses, encara que pocs en nombre, seguits pels italians. els qui imposaren en les nostres cases de menjar llurs especialitats culinàries.

Aquí teniu la llista dels noms dels propietaris de les fondes,  segons Curet, anomena per ordre cronològic des del Set-cents fins al Vuit-cents:

  • GIPPINI
  • PRIMATESTA
  • FORTIS
  • ZANNAOTTI
  • INNOCENCÍ GAIEÍA POLINO
  • PERE SARTORI
  • ANTONI HOTINA
  • NICOLAU SOCIAGO
  • ANTONI CANTALUPO
  • ANTONI ARDIZZI
  • JOAN BAPTISTA ZANNIO ZANNÉ
  •  FELIP CALDEROM
  • CARIES SCHENONC
  • LLUÍS CAVAGLIAM
  • JOSEP CERUTI
  • JULIA FLORENTIM
  • BAPTTSTA IVALENTÍ PICCTO
  • PERE PAGANI
  • JOSEP FIDIE
  • PERE I PASQUAL ANTONIETTI
  • NICOLAU CARRAZONE,
  • PERE DURIO
  • MAFFIOLI
  • CACCIAMI
  • LLUÍS GRUGONLA
  • ABELARD CAFFURI
  • RANZINI
  • Zanotti

Ja veieu la majoria italians, en altres fonts he trobat els plats que van fer famoses les seves fondes, us els passo demà i també us explicaré les peripècies amoroses de Giacomo Casanova per la Fonda Santa Maria

3 responses to “Fondes

  1. Molt bona feina amb aquest blog. És un període de la història de Barcelona força oblidat i que ens descobreix que Barcelona no era la ciutat en decadència que sempre s’havia penat.

    En aquest sentit, García Espuche ha fet molt bona feina en els estudis realitzats arran de les excavacions del Born. Ara cal fer-ho arribar a tothom, com molt bé fas tu.

    En el meu blog publico de tant en tant alguna cosa sobre la Barcelona del vuit-cents. Si et ve de gust, et deixo un enllaç a l’apunt sobre els cafès, que enllaça perfectament amb aquesta curiositat dels italians regentant comerços de restauració.

    http://enarchenhologos.blogspot.com.es/2013/05/cafes-i-tavernes-quan-barcelona-era-un.html

  2. Perdó, volia dir “set-cents”.

  3. Retroenllaç: Les fondes dels sisos i els plats que servien | Cuina del 19

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s