Gelats del XVIII

Imagen1

Le sens du goût de Philippe Mercier (1689-1760)

Que veig en aquest quadre?  La representació d’un àpat informal, homes i dones conversant, mirades seductores, beuen xampany i prenen gelats amb chantilly, una nova manera de fer del  XVIII

 

Els gelats són coneguts des de l’antiguitat, els romans feien gelats amb neu o gel picat  barrejat amb  fruites i sucs,  podies anar a comprar gelats a les Thermopolia , uns segles més tard en continuen fent els àrabs, sobretot sorbets. Però, cal esperar l’aparició dels cafès, perquè el consum es generalitzi i és en el XVIII que es posen de moda.

Uns dels primers cafès que van servir gelats, va ser el cèlebre cafè Procope, obert al 1686 per Florentin Procopio, els va posar de moda, segons es diu en aquest local de feien més de 50 varietats diferents de gelats.

Va idear un aparell mecànic amb el qual es barrejava fruites, sucre i gel, la barreja resultant era cremosa. Uns quants anys més tard ja trobem tractats de l’art de fer gelats, com el d’Émery Nicolas, al 1768 publica: L’art de bé faire els glaces d’office, en aquest segle també es comencen a elaborar gelats amb addició de rovells i llet, crema o nata, podem dir que neixen els gelats moderns.

A casa tinc una geladora del meu avi, va treballar al Suís, a la Pèrgola i al Cafè del Cercle del Liceu, avia paterna cuinava per festes o dies especials per la gent acomodada de la Barcelona de principis del XX, em ve de família la passió per la cuina, encara que no els vaig conèixer cap dels dos. Però si l’avi patern, que abans de la guerra tenia una bodega i d’ell tinc la maleta de fusta per anar a buscar gelats, el meu pare l’acompanyava, però aquestes vivències i les fotos d’aquets atuells i estris seran pel futur blog de la cuina del XX.

 

Procope/te una entrada a la categoria Restaurants i cafès

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s