I apareixen els llibres de pastisseria

LLI-PASTISSERIA

Des del segle anterior els llibres de pastisseria prenen embranzida, les edicions es multipliquen i els llibres s’especialitzen.

Martínez Montiño, va escriure un dels primers pilars de la pastisseria: Arte de cocina, pasteleria,vizcochería y conservería (1611)  a finals del XVII portava 9 edicions i a finals del XVIII portava 8 edicions més, és un dels receptaris més famosos, durant més de dos segles, perquè al XIX continuava sent un llibre de capçalera de l’ofici.

Dirigit als joves aprenents de l’ofici, escrit de manera senzilla. Conté 500 receptes. Una primera part tracta de l’organització dels banquets, fa llistes de plats ideals per fer berenars i sopars de gala. El segon capítol està dedicat a la pastisseria, dolça i salada: torrades, pastes, massapans, menjar blanc, bunyols de formatge, d’arròs, pasta de full, bescuits, plats de fruita i coques diverses, entre mig de l’extens receptari hi trobem panades salades i altres plats salats. La part final del llibre està dedicada a les conserves i gelees.

En el mateix segle va aparèixer un altre tractat de pastisseria, titulat,  Nuevo arte de cocina, viscocheria, pastelería, cosas de masas, aguas heladas y los olores, de hacer dulces de todos los géneros del qual només conec el títol i no l’he pogut consultar.

Apareixen també llibres temàtics com el d’Antonio Colmenero de Ledesma al 1631 va escriure: Tratado de la naturaleza y calidad del chocolate,  on descriu el cacau, la xocolata, com utilitzar-los, les seves preferències, així com la manera per degustar-la  depenent del sexe,  l’edat i la temporada.

I del segle XVIII és el Arte de repostería, de Juan de la Mata (1747) a finals de segle ja portava 6 edicions. Un gran llibre! Conté moltes làmines amb dibuixos a ploma, n’hi ha un amb una taula en forma d’U, parada per a un gran banquet. Hi trobem receptes de com fer mantecados, gelats i torrons. En portada porta quatre subtítols:

  • En que contiene todo genero de hacer dulces secos y en líquido, vizcochos, turrones, natas.
  • Bebidas heladas de todos géneros, rosolis. mistelas, etc.
  • Con una breve instrucción para conocer las frutas y servirlas crudas
  • Y diez mesas con su explicación.

I si els llibre es multipliquen és perquè hi ha una nova manera d’entendre la pastisseria i sobretot de servir-la, però això us ho explico un altre dia!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s