La fastuositat de la cort de Versalles XVII-XVIII-II

planol-V

La cuina de la cort francesa, la de Versailles, es va posar de moda i va ser seguidai imitada per  les demés cuines reials europees. És un moment on hi ha molts canvis i apareix un nou ritual. Es valora la pulcritud i la manera de menjar, mastegar era un signe groller. Es van posar de moda els plats cremosos, les mousses i els purés, el lema era “menjar sense parar la conversa”.

En els banquets, els comensals es distribuïen uniformement a cada costat de la taula, en l’època medieval, el més freqüent era les taules en forma d’U, i només s’asseien a costat exterior, per l’interior entraven els servents i deixaven el menjar .

Ara hi ha un canvi, els plats amb menjars es distribueixen per tota la taula, formant una decoració simètrica, precisa i molt estudiada, els plats principals eren situats al centre de la taula prop de la persona més important. Normalment un banquet es distribueixi en tres serveis, cadascun amb una sortida de 21 plats diferents, o sigui que un banquet podia arribar a 63 plats.

taula001

Esquema de distribució d’un banquet del S. XVII-XVIII, a cada nº un plat. Del llibre del cuiner Menon: >Nouveau traité  de la cuisine et de dessins de tables, 1739.

Cada servei es retirava per complet i no estaven més de 20-30 minuts a la taula, així s’assegurava que estiguessin calents.  la manera d epresentar els plats a taula es va començar a fer diferent, es presenten els plats d’un servei tots de cop, aixi cada comensal pot triar les quantitats que vol i alhora la taula queda decorada amb explèndides presentacions de plats que enlluernen els comensals! Aquesta manera de servir s’anomena: servei a la francesa.

Font del plànol: http://andrelenotre.com/

continuarà…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s