Un plat d’espinacs ab panadera per col•lació

 espinacs

UN PLAT D’ESPINACS AB PANADERA PER COL·LACIÓ

Art de la Cuina, llibre cuina menorquina del s. XVIII de Fra Francesc Roger.

Per fer esto plat de espinacs, se fa de esta manera: pendras los espinacs i los denetjarás de tota la brutesa; i, nets que serán, los tallarás i, tallats que serán, los escaldarás ab aigua bullenta. I aluego farás un sofrit de porros, ais pelats, juevert, panses, i deixa-lo coure ab sal, oli i un poc de aigua, remenant-lo d’en quant en quant; i, cuit que será, lo traurás del foc. I aluego traurás los espinacs de la aigua i los courás ab aigua i sal; i, cuis que serán, los traurás de la aigua i los ben premerás, que no quédia gens de ai­gua ab ells. I aluego los posarás el sofrit, i deixa-lo acabar de coure ab oli i sal; i, cuit que será, lo traurás del foc i trempa-lo be de sal, oli, totes espícies, i lo posarás dins de un plat ab torrades de pa davall. I serva-lo calent.

 

Tal com el faig:

Espinacs, porros, alls, julivert, panses, pebre, gingebre, clau, nou moscada, safrà, oli i sal

  • Peleu i renteu els porros i l’all, piqueu-los i sofregiu-los.
  • Un cop fet el  sofregit afegiu-hi les panses, deixeu-les inflar i afegiu els espinacs nets i sense tronxos, deixeu coure 3 o 4 minuts, afegiu les especies, sal  i un raig d’oli.
  • En la recepta original posa pa torrat al plat i a sobre els espinacs.

Edició feta servir: Art de la Cuina, llibre cuina menorquina del s. XVIII de Fra Francesc Roger. Edició IME, Institut Menorquí d’Estudis i Caixa de Balears, 1996.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s